Cookies Policy

The website of the University of Cádiz uses its own and third-party cookies to carry out analysis of use and measurement of traffic, as well as to allow the correct functioning in social networks, and in this way to improve your browsing experience.

If you want to configure cookies, press the button Customize Cookies. You can also access the cookie settings at any time from the corresponding link in the footer.

For more information about cookies you can consult the Cookies policy from the website of the University of Cádiz.

Cookies customization

The website of the University of Cádiz uses its own and third-party cookies to carry out analysis of use and measurement of traffic, as well as to allow the correct functioning in social networks, and in this way to improve your browsing experience.

For more information about cookies you can consult the Cookies policy from the website of the University of Cádiz. You can also access the cookie settings at any time from the corresponding link in the footer.

You can configure the website cookies according to their purpose:

  • Statistical analysis

    Third-party cookies (Google Analytics) are used on this site that allow the number of users to be quantified anonymously (personal data will never be obtained to identify the user) and thus be able to analyze the use made by users of our service, in order to improve the browsing experience and offer our content optimally.

  • Social networks

    Third-party cookies are used on this website that allow the proper functioning of some social networks (mainly YouTube and Twitter) without using any personal data of the user.

UniversidaddeCádiz
Instituto Universitario de Investigación para el Desarrollo Social Sostenible (INDESS)
noticia

Jornada agricultura de carbono 7 February 2023

Jornada agricultura de carbono
Desde la Fundación Campus Tecnológico de Algeciras le informamos de que el próximo miércoles 8 de febrero celebraremos, en colaboración con el Centro Tecnológico de la Energía y el Medio Ambiente CETENMA, la JORNADA AGRICULTURA DE CARBONO, que tendrá lugar en el Salón de Actos del INDESS, en el Campus Universitario de Jerez, de 9 a 14h. La inscripción es gratuita.
Contacto a través del email gerencia@campustecnologico-algeciras.es  o en el teléfono 956 028 198.
 

La agricultura del carbono puede definirse como un modelo de negocio ecológico que recompensa a los agricultores por adoptar buenas prácticas agrícolas centradas en aumentar la captura de carbono y/o reducir la emisión de carbono a la atmósfera.
Los incentivos financieros (procedentes de fuentes públicas o privadas) han de convertirse en un “producto adicional” que los agricultores pueden vender junto con sus productos tradicionales, como los alimentos y la biomasa, convirtiéndose en una nueva fuente de ingresos en el sector.

Sin embargo, el camino necesario para acceder a esas recompensas es incierto.

Esta jornada de Agricultura de Carbono busca unificar las voces del sector para desbloquear el camino hacía una amplia adopción de buenas prácticas climáticas en nuestra agricultura.

 

PROGRAMA

09:00h – 09:30h | Recepción de asistentes

09:30h – 09:45h | Bienvenida e inauguración de la Jornada
Rosa Rodríguez Cano, directora-gerente de la Fundación Campus Tecnológico de Algeciras

09:45h – 10:15h | ¿Qué es la Agricultura de Conservación?
Francisco Perea Torres, IFAPA

10:15h – 10:45h | Suelo agrícola como sumidero de carbono
Ana Mª García López, Universidad de Sevilla

10:45h – 11:15h | Mitigación y adaptación al Cambio Climático
Rocío Rodríguez Barroso, Universidad de Cádiz

11:15h – 11:45h | Pausa-café

11:4h – 12:15h Reducir la huella de carbono en el sector agroalimentario
Pendiente confirmación.

12:15h – 12:45 | Incentivos de la agricultura de conservación (Crédito Carbono – Eco régimen – Créditos financieros)
Felipe Cortines García, EAGRONOM

12:45h – 14:00h | Mesa Redonda “Transición de modelo: Agricultura convencional vs Agricultura de Carbono”
Juan Casanova Correa, Universidad de Cádiz
Manuel Troya Cantos, Agroganadera La Tagarnina y propietario de la Finca Pajaretillo
Ignacio Solís Martel.- Cooperativas Agroalimentarias/Agrovegetal
Moderador: Alejandro Castilla Bonete, técnico especialista IFAPA